En patienthistoria – Peter

PETER

Peter jobbar inom metallindustrin. Han har i stort sett varit frisk – med undantag för kronisk ryggsmärta, som han har lidit av i flera år. Regelbundna simövningar lindrar ryggsmärtan, men ibland tar han också smärtstillande medicin. 

Peters ökade antal toalettbesök fick hans fru att reagera. Hon försökte prata med honom om saken vid flera tillfällen, men Peter var inte så orolig. Hon upptäckte också att Peter gick på toaletten flera gånger under natten och att det ofta var «nödsituationer». Ibland hann han inte till toaletten i tid. Peter började undvika andra människor. Även om Peter inte kände att han hade svårt att hantera sitt problem, kände han inte för att besöka någon eller delta i offentliga evenemang.

Detta började irritera hans fru, och det ledde ibland till gräl. Även om de ofta pratade om problemet lyssnade Peter inte på sin fru när hon sa att han skulle gå till läkaren, eftersom han inte trodde att det skulle hjälpa. Men efter en lång period av urineringsproblem, gick Peter med på att gå till läkaren. 

Till Peters stora överraskning var problemet inte så svårt att prata om som han hade föreställt sig. Och det fanns hjälp att få. Med doktorns medicinska behandling för att reglera urinblåsan är Peters problem nu under kontroll. Antalet urineringar har normaliserats och han behöver inte längre skynda sig till toaletten.

Läs vidare:
Frågor och svar »
Logga in som hälso- och sjukvårdspersonal »

PP-TOV-SWE-0008 DEC 2020