Goda råd och patienthistorier

Tips för ett enklare liv med en överaktiv blåsa:

Alkohol – Alkohol kan förvärra blåsproblem. Om du dricker alkohol, försök att begränsa ditt intag – eller helt undvika att dricka alkohol.

Koffein – Försök att inte dricka vätskor med koffein (te, kaffe och cola) eftersom koffein kan öka produktionen av urin, och också kan irritera urinblåsan och förvärra symtomen på urinering.

Förstoppning – Förstoppning kan trycka på urinblåsan. För att undvika detta, prova att äta en varierad kost med massor av frukt och grönsaker och dricka tillräckligt med vätska.

Medicinering – Vissa vanliga typer av medicinering, såsom diuretika, kan bidra till överaktiv blåsa.

Ångest – Att ha ångest eller att vara nervös kan öka känslan av urinering. Andas djupt eller gör övningar som hjälper dig att slappna av.

Övervikt – Övervikt pressar på urinblåsan och bidrar till ökad urinering. Genom att gå ner i vikt är det möjligt att lindra trycket på urinblåsan och återfå kontrollen över dess funktion.

Rökning – Kronisk hosta i samband med rökning trycker på urinblåsan och kan förvärra symtomen. Nikotinet i cigaretterna kan irritera urinblåsan. Att sluta röka minskar dina symptom på överaktiv blåsan.

Patientfall

PP-TOV-SWE-0008 DEC 2020