Frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om urininkontinens. 

 Vad är urininkontinens?

Urininkontinens är om du lider av inkontinens och känner ett starkt, intensivt behov att urinera och inte når toaletten i tid. Det orsakar ofrivillig urinering. Urininkontinens är ett symptom på överaktiv blåsa.

Kan inkontinens botas?

Nuvarande behandlingsalternativ hjälper de flesta patienter med majoriteten av de symtom som de drabbas av. Symtomen kan lindras eller försvinna helt. Symtomatisk återhämtning kräver effektiv medicinsk behandling, träningsprogram för urinblåsan och eventuellt en förändring i dricksmönstret.

Vad är ett normalt antal urineringar?

Ett normalt antal urineringar är 4-8 gånger per dag.

Hur mycket urin utsöndras vanligtvis på en gång?

Mängden som utsöndras med en enda urinering är personspecifik och beror på ett antal faktorer, men vanligtvis utsöndras i genomsnitt 1-2 liter per dag.

  Kan inkontinens förhindras?

Studier visar att personer som tränar bäckenbottenmuskulaturen, främst kvinnor, kommer att uppleva en förbättring av sina inkontinensproblem. Problemen kan också förhindras genom att ha det lugnt omkring sig när man går på toaletten och genom att kissa "för säkerhets skull".

 Kan inkontinensproblem behandlas med operation?

Ja, stressinkontinens kan behandlas med operation. Kirurgi kan också användas för blandinkontinens, men urininkontinens behandlas mycket sällan med kirurgi.

 Varför ska du träna bäckenbottenmusklerna?

Träning kommer att stärka musklerna och därmed minska eller eliminera problemen med urinläckage.(1) Träning är särskilt effektiv om du lider av stressinkontinens, men fungerar också på andra typer av inkontinens. Träningen utförs med korta, definierade intervaller. Du kan få hjälp med träningen av en fysioterapeut.

1. Janusinfo.se; riktlinjer; urininkontinens

 Finns det några läkemedel som förvärrar problemen med inkontinens?

Urindrivande läkemedel kan förvärra problemen. Berätta för din läkare vilken eller vilka mediciner du tar. Det finns läkemedel som inte påverkar blåsfunktionen.

När behöver jag ta kontakt med en läkare?

Många i befolkningen lider av överaktiv blåsa utan urinläckage. De har symtom som frekvent urinering, har dubbelt så många toalettbesök jämfört med det normala och de måste ofta gå på toaletten på natten. Kontinuerliga toalettbesök kan komplicera vardagen, minska livskvaliteten och då bör du söka läkare.(1)

Du kan kontakta din ordinarie läkare. Om det skulle behövas kan din läkare skriva en remiss för undersökning av en specialist, antingen en urolog som är specialiserad på urinvägssjukdomar eller en gynekolog.

Brist på behandling eller uppskjutande av behandling kan även förvärra inkontinensproblemen. Sök alltid medicinsk expertis om du misstänker eller lider av inkontinensproblem.

1. Janusinfo.se; riktlinjer; urininkontinens

PP-TOV-SWE-0008 DEC 2020